Zwanger

Als je jong bent, is zwanger zijn niet altijd goed nieuws. Een kind verandert je leven ingrijpend.

Paniek! Het was niet de bedoeling, maar toch is het gebeurd. Wat nu? Als je jong bent, is zwanger zijn niet altijd goed nieuws. Een kind verandert je leven ingrijpend. Niet iedereen is er klaar voor. Het is belangrijk om zo snel mogelijk zeker te weten of je zwanger bent of niet.

Wat zijn de symtomen?
Jonge meisjes zijn heel vruchtbaar. Je kan dus ook van de eerste keer zwanger raken. Je kan bewust kiezen voor een zwangerschap. Maar voor velen komt het ongepland.Het eerste teken van zwangerschap is dat de menstruatie wegblijft. Soms is die er nog wel, maar dan veel lichter en korter dan gewoonlijk. Andere aanwijzingen zijn gevoelige borsten, misselijkheid en ongewone vermoeidheid.Ga meteen naar een dokter, apotheek of kliniek voor een zwangerschapstest. Durf je niet alleen te gaan, vraag dan of iemand met je meegaat.

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?
Als je twijfelt of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest. Doe dit ook zo snel mogelijk. Het heeft geen enkele zin om de test uit te stellen. Als je zwanger bent, is het toch zo en door uit te stellen maak je het alleen maar moeilijker. Hoe vroeger je het weet, hoe beter je aan het idee kunt wennen. En des te meer tijd je hebt om te zwangerschap te laten afbreken. Je kunt de zwangerschapstest zelf kopen, maar je kunt ook naar je huisarts gaan. Je huisarts heeft zwijgplicht, dus je hoeft niet bang te zijn dat hij of zij onmiddellijk je ouders zal inlichten. Dit gebeurt pas als jij dat wil. Zwangerschapstesten zijn betrouwbaar vanaf het moment dat je één dag over tijd bent.


Hoe vertel ik het mijn ouders?
Je hebt een test gedaan en je bent zwanger. Hoe vertel je het je ouders? En wanneer dan? Een zwangerschap kun je niet makkelijk geheim houden. Je krijgt een dikke buik en na negen maanden heb je een kind om voor te zorgen. Vroeg of laat komen je ouders er echt achter!
Je kunt je ouders beter zo snel mogelijk inlichten. Vertel ze eerlijk dat je zwanger bent, misschien valt hun reactie mee. En misschien kunnen ze je helpen, want zij hebben immers ook een kind grootgebracht.
Misschien ben je bang om ze te vertellen dat je zwanger bent. Een broer of zus kan je bijstaan, maar ook een goede vriendin of iemand die hetzelfde als jou mee heeft gemaakt. Een vertrouwenspersoon van school of van een organisatie kan je helpen alles op een rijtje te zetten. Maar hij of zij kan je ook steun geven bij het gesprek met je ouders.


Wat zijn de mogelijkheden als je zwanger bent?

Als je weet dat je zwanger bent, zijn er vier mogelijkheden. (zonder dat je dat wilt)?

  • zelf opvoeden 
  • een abortus
  • afstand doen
  • een pleeggezin

Wat zijn de symtomen?

Jonge meisjes zijn heel vruchtbaar. Je kan dus ook van de eerste keer zwanger raken. Je kan bewust kiezen voor een zwangerschap. Maar voor velen komt het ongepland.Het eerste teken van zwangerschap is dat de menstruatie wegblijft. Soms is die er nog wel, maar dan veel lichter en korter dan gewoonlijk. Andere aanwijzingen zijn gevoelige borsten, misselijkheid en ongewone vermoeidheid.

Uiteraard kunnen jongeren ook terecht bij het FIOM, voor begeleiding bij het maken van zo een moelijke keuze.