Zoenen

Er zijn een heleboel verschillende soorten zoenen.
Factsheet

Risico van zoenen
Veilig voor hiv.
Veilig voor soa. Heb jij of je partner een soa in de mond, dan is er een klein risico op gonorroe, syfilis, candida ,herpes en hepatitis B.

 

Welke soorten zoenen zijn er?
De ontmoetingszoen of de vriendschapszoen zijn 'zakelijke zoenen'. Het zijn de bekende kussen op de wang wanneer je iemand begroet of wanneer je afscheid neemt van iemand.
Liefdeszoenen zijn anders van aard. De tongzoen bijvoorbeeld, waarbij de tongen een soort dans met elkaar uitvoeren. Dan heb je nog de nekzoen of de bijtkus. Veel vrouwen geven aan dat de nek een favoriete plaats is om gezoend te worden. En wie kent niet de zuigzoen, een soort markeringskus voor je partner.

Wat gebeurt er met je lichaam?
Zoenen zet eigenlijk het hele gestel op zijn kop. De bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt en de stofwisseling neemt een tussensprintje. Speekselklieren slaan op hol en doen zeeën van vocht ontstaan, de hartslag schiet van zeventig naar honderd slagen per minuut en de hersenen scheiden genotstofjes af, endorfines genaamd die de zoeners in een lichte roes brengen. Het gevolg is dat de pupillen zich verwijden, de huid strakker wordt en beetje bij beetje een rozig gevoel ontstaat

Zoenen is ook nog eens gezond voor het gebit, omdat je tijdens deze activiteit meer speeksel aanmaakt.