SOA: wat is het?

Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening die je op kan lopen tijdens onbeschermde seks of via bloed van een ander (bijvoorbeeld via vuile naalden).
Factsheet

Een soa krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze wc-bril.

Er zijn verschillende soa’s die allemaal andere klachten kunnen geven.. Sommige soa's hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste gemakkelijk te genezen.
Soa's zijn besmettelijk. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een soa (ongemerkt) doorgeven. Als je onbeschermde seks hebt gehad en je denkt dat je een soa hebt kunnen oplopen, kun jij je het beste laten testen.

Hoe loop je ze op?
Soa's worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen.
Deze zitten onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond.
De meeste soa's worden opgelopen bij onveilig vrijen.
Een aantal soa's is ook overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kun je oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.


Wat zijn de gevolgen?

De meeste soa's kunnen goed worden behandeld als je er op tijd bij bent. Maar er zijn soa's die ernstige gevolgen kunnen hebben als je ze niet laat behandelen. Zo kan chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid. Een onbehandelde syfilisinfectie kan schade toebrengen aan organen

 

Dit is Yacin ...
Ik had het zonder dat ik het wist.
Lees het verhaal van...