Biseksueel

Wanneer is iemand biseksueel? Jongeren die op meiden en jongens vallen, worden ook wel biseksueel genoemd. Biseksualiteit heeft net als homoseksualiteit te maken met gevoelens, gedrag en identiteit. Veel jongeren hebben biseksuele gevoelens en fantasie├źn. Sommigen hebben afwisselend seks en relaties met jongens en met meiden, sommigen tegelijkertijd. Of iemand zichzelf ook bi noemt, is persoonlijk. Iemand kan op verschillende manieren biseksueel zijn. Dat heeft te maken met iemands gevoel en met wat voor relatie(s) iemand heeft, heeft gehad, of zoekt.
Factsheet

Bijna alle ouders accepteren uiteindelijk het feit dat hun kind biseksueel is. De weg daar naar toe kan soms wel lastig zijn!

Uit de kast
Je kan meestal het beste beginnen om “in stapjes” uit de kast te komen. Zo kan je als eerste je beste vriendin vertellen dat je biseksueel bent. Een ander vertelt eerst zijn vader of moeder dat hij/zij biseksueel is. Kies in ieder geval iemand uit die je vertrouwt.


Hoe vertel jij je ouders over je biseksuele gevoelens?

Het is voor de meeste jongeren best eng om aan hun ouders te vertellen dat ze biseksueel zijn. Dat is ook logisch, je weet nooit hoe ze zullen reageren. Uit de kast komen naar je ouders begint dus met het inschatten van hun reactie. Soms kennen jongeren de houding van hun ouders tegenover homoseksualiteit wel, omdat die zich eerder hebben uitgesproken over de buurjongen of de lesbische lerares.
Dat hoeft echter geen garantie te zijn. Zo kunnen ouders die heel aardig zijn tegen de homobuurjongen, het van hun eigen kind minder goed accepteren. En andersom zijn er ouders die heel negatief reageren op homoseksualiteit in het algemeen, maar zo veel van hun kind houden, dat ze daarom ook zijn of haar biseksualiteit accepteren. Uiteindelijk accepteren bijna alle ouders de biseksualiteit van hun kind, alleen kan de weg daar naartoe soms erg moeilijk zijn. Maar zeker weten kun je dat van tevoren helaas niet.