Seksuele identiteit

Wat is jouw seksuele identiteit?
Factsheet

Volgens Amerikaanse wetenschappers is de seksuele identiteit vastgelegd in de genen en dus aangeboren.

Met je seksuele identiteit omschrijf je de geaardheid waarmee je je identificeert. Je kan jezelf identificeren als heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel.
Seksuele identiteit dekt zowel de seksuele oriëntatie (op welke sekse val je?) als de gender identiteit (voel ik mij man of vrouw?).
In de puberteit gaat de magische wereld van het kind over in een seksuele identiteit. Niemand “kiest ervoor” op jongens of op meiden te vallen. Je seksuele voorkeur is iets dat je gaandeweg over jezelf ontdekt.
Het is niet altijd makkelijk om achter je seksuele voorkeur te komen. Je fantasieën of een eenmalige ervaring zeggen niet alles. Je kunt als meisje fantaseren over seks met je vriendin, maar later toch heteroseksueel blijken te zijn. Je kunt als jongen met meisjes vrijen, maar later ontdekken dat je alleen op jongens echt verliefd wordt. Gun jezelf de tijd om je voorkeur te ontdekken.

Transseksualiteit
Er zijn ook jongeren die het gevoel hebben “in een verkeerd lichaam” geboren te zijn. Een man voelt dan bijvoorbeeld dat hij eigenlijk een vrouw is. Iemand kan besluiten dat hij/zij van geslacht wil veranderen. Degene die voelen dat ze “in het verkeerde lichaam” zitten en zich willen laten opereren, worden transseksueel genoemd.