Seksueel geweld

Seksueel geweld omvat onder meer alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn, zoals:gedwongen worden iemand te bevredigen, zich voor iemand moeten uitkleden, aangeraakt worden, gepenetreerd worden.
Factsheet

Heb jij te maken met seksueel geweld of ken je iemand die daar slachtoffer van is?
Dat is heel erg! Gelukkig sta je er niet alleen voor, want je kunt er altijd met iemand over praten. Ook kun je (anoniem) advies vragen aan de politie via Vraaghetdepolitie.nl.

Wat is seksueel misbruik?
Als iemand gedwongen wordt seksuele handelingen uit te voeren, te ondergaan of daar getuige van te zijn, noemen we dat seksueel misbruik. Dit gaat vaak tegen jouw zin in en jij voelt je er niet prettig bij. Seksueel misbruik komt voor bij meisjes en jongens. De dader kan iemand zijn die je niet kent, maar vaak ook wel. Misschien zie je de dader wel vaker en ben je bang dat het vaker gaat gebeuren. Seksueel misbruik is strafbaar.Seksueel misbruik is een van de vele vormen van seksueel geweld.

Wat is seksueel geweld?
Seksueel geweld is  omvat alle seksueel getinte handelingen die tegen de wil van het slachtoffer gebeuren. Dat kan gaan van een kneepje in de bil of een vrouwonvriendelijke opmerking tot aanranding, seksueel misbruik of brute verkrachting. Ook genitale verminking (vrouwenbesnijdenis) en gedwongen prostitutie vallen onder seksueel geweld. Er ontstaan steeds nieuwe vormen van seksueel geweld, zoals seksueel gedrag via internet.

Wat zijn risico’s voor seksueel misbruik en seksueel geweld?
Seksueel geweld kan iedereen overkomen. Wel is het zo dat vrouwen en kinderen vaker slachtoffer zijn dan volwassen mannen. Daders blijken vooral kwetsbare personen tot hun slachtoffer te maken. Daarom lopen kinderen en volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking een extra risico om slachtoffer te worden. Wie een lichamelijke beperking heeft is fysiek minder weerbaar en kan bedreigende situaties minder makkelijk ontlopen. Wie een verstandelijke beperking heeft, kan vaak risico’s minder goed beoordelen om weerbaar te zijn in situaties waar gevaar dreigt van seksueel geweld.

Strafbaar
Alle vormen van seksueel geweld zijn strafbaar. Je kan bij de politie een melding doen van aanranding, incest of verkrachting. Dit kun je anoniem doen. Iemand anders kan ook melding maken. De dader wordt hierbij niet vervolgd. Bij een aangifte echter wel. Ook dit doe je bij de politie maar kan niet anoniem gebeuren. Seksueel geweld kan voorkomen binnen een relatie of huwelijk, maar ook tussen mensen waartussen geen relatie bestaat.

 

Zie ook

Op deze site

Misbruik

Seksueel misbruik

En verder:
Vraaghetdepolitie.nl