Problemen met seks

Vrijwel iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens problemen met seks. Dat is heel normaal. Zo kan jouw seksuele verlangen minder zijn na een stressvolle dag op school of na het werk.En zo heb je misschien meer moeite om opgewonden te raken als jouw relatie niet lekker loopt. Deze seksuele problemen kunnen na verloop van tijd min of meer vanzelf verdwijnen, maar dat gebeurt lang niet altijd. Het kan lastig zijn de oorzaak te achterhalen. En zelfs als duidelijk is waardoor het ontstaat, kan het moeilijk zijn het probleem alleen of met je partner op te lossen. Zoek je in een vroeg stadium hulp, dan is een kortdurende therapie vaak voldoende om de problemen op te lossen. Wacht je (te) lang, dan kunnen de problemen zich opstapelen en wordt therapie ingewikkelder. Heb je een relatie, dan loop je bovendien het risico dat deze erop stuk loopt

 

Welke problemen kunnen zich voordoen?
Seksuele problemen komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Maar de meeste mensen komen er niet openlijk voor uit. Voorbeelden zijn geen zin hebben in vrijen, niet of moeilijk seksueel opgewonden raken, pijnklachten bij het neuken, erectiestoornissen, niet kunnen klaarkomen enz. Soms zijn deze problemen tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over; soms blijven ze bestaan of verergeren ze.

Wat is er aan te doen?
Veel mensen vinden het moeilijk om over problemen bij seks te praten. Het onderwerp is gevoelig, ze schamen zich of ze zijn niet gewend erover te praten. Onbegrip van de kant van de partner kan hiervan het gevolg zijn, vooral wanneer hij (of zij) niet weet waarom seks niet prettig meer is. De relatie  kan onder druk komen te staan wanneer zulke problemen niet worden besproken. Aan de andere kant blijkt vaak dat de partner veel begrip kan opbrengen wanneer de problemen besproken worden. Als het je niet lukt om dit alleen te doen, kan je altijd terecht bij een seksuoloog.