De eerste keer

Voor de eerste keer met je vriend of vriendin seks hebben is voor bijna iedereen een spannende ervaring.
Factsheet

Onderzoeken wijzen uit dat  40% á 80% van de meisjes niet bloedt bij de eerste keer gemeenschap

De eerste keer
Er wordt vaak gezegd dat je na deze eerste keer geen ‘maagd’ meer bent. Doe het met iemand waar jij je bij op je gemak voelt. Neem de tijd voor elkaar, vertel elkaar lieve en spannende dingen. Zo is de kans het grootst dat de eerste keer lekker en leuk wordt. Zorg er altijd voor dat je ‘het’ veilig doet. Het beste kun je een condoom gebruiken, deze beschermt jullie tegen soa’s en tegen zwangerschap. De eerste keer zijn jullie waarschijnlijk een beetje zenuwachtig. Je wilt dat alles perfect gaat en dat het een spetterende eerste keer wordt. Het kan gebeuren dat jullie allebei gespannen en serieus zijn.

Wanneer ben je nog maagd?
Op seksueel gebied kun je alles hebben gedaan, maar als er geen penis  in je vagina is geweest, ben je technisch gezien maagd. “Maagd zijn” houdt dus niet zoveel in. Het betekent niet dat je seksueel onervaren bent, maar alleen dat je dat “ene” nooit hebt gedaan. Jongens die beweren dat ze kunnen voelen of een meisje nog maagd is, weten niet waar ze over praten. Wel kan een jongen voelen of het meisje angstig of gespannen is. Dan voelt de ingang van de vagina strakker aan. Maar hier valt niet uit op te maken of een meisje al eerder met een jongen naar bed is geweest.

Zal ik bloedverliezen tijdens mijn eerste keer?
Vaak is het cultureel bepaald dat een meisje moet bloeden tijdens haar eerste gemeenschap; anders zou ze niet maagd zijn. Dit is een misverstand dat vaak ernstige sociale gevolgen heeft voor het meisje. Het feit dat er meiden zijn die bij de eerste keer gemeenschap toch bloeden komt doordat ze, misschien door de zenuwen, onbewust de vaginaspieren aanpassen of onvoldoende vochtig zijn. Hierdoor kan een scheurtje in de vaginawand optreden en dat gaat bloeden.

Cultuur en seks
Cultuur en religie hebben invloed op je seksuele gedrag.Binnen religies wordt er verschillend gedacht over wat acceptabel (seksueel) gedrag is. Zo vinden veel Moslims, Hindoes, Joden en Christenen dat ze geen seks mogen hebben voor het huwelijk, omdat ze zich willen houden aan religieuze regels. Dit geldt eigenlijk voor jongens én meisjes, maar jongens kunnen zich hier vaak makkelijker aan onttrekken.

Ben ik oud genoeg om seks te hebben ?
De leeftijd waarop je aan die eerste keer seks toe bent is voor iedereen verschillend. De een kan vrij jong al precies weten wat hij of zij wil, de ander wacht liever even of komt de juiste persoon wat later tegen. Belangrijk is dat je kijkt naar je eigen gevoel en je eigen leven en je niet laat leiden door verhalen van anderen of door wat je denkt dat hoort.

Seks
Nu of nog even wachten?