Meisjes

Vrouwenbesnijdenis is een oude traditie die ook nu nog in veel Afrikaanse en een paar Aziatische landen voorkomt. Meestal gebeurt dat voordat een meisje voor het eerst ongesteld wordt.Vrouwenbesnijdenis is het gedeeltelijk of volledig wegsnijden van de schaamlippen en/of de clitoris. Ouders laten hun dochter besnijden omdat zij veel van haar houden en haar een goede toekomst willen geven. Zij denken dat een besneden meisje later meer kans heeft om met een goede man te trouwen. Veel ouders denken/vinden dat de islam vrouwenbesnijdenis voorschrijft, maar in de Koran (het heilige boek van de islam) is hier niets over te vinden.

Waarom wordt een meisje besneden?
Ouders laten de besnijdenis uitvoeren uit liefde, om het kind te beschermen en om haar toekomst veilig te stellen. Veel meisjes en vrouwen zien de ingreep als iets vanzelfsprekends: het hoort erbij, iedereen is immers besneden. Vaak zijn ze opgelucht en trots als het voorbij is

Wat zijn de gevolgen als een meisje niet besneden wordt?
In een gemeenschap waar besnijdenis traditie is, zijn de sociale gevolgen voor een onbesneden meisje vaak groot. De familie en de gemeenschap beschouwen het meisje als onrein.

Een onbesneden, ‘open’ vrouw maakt de familie te schande, wordt doorgaans uitgestoten en heeft minder kansen op een huwelijk. Ook het meisje zelf voelt zich vaak lelijk en onvolmaakt als ze niet besneden is.

Wat zijn de mogelijke gevolgen na de besnijdenis?
Veel besneden meisjes en vrouwen hebben klachten, zoals bijvoorbeeld pijn bij het plassen, problemen bij de bevalling, onvruchtbaarheid, somberheid. Het besnijden van meisjes is erg slecht voor de gezondheid.

Zie ook

Plan Nederland