Morning-afterpil

De morning-afterpil is een manier om te voorkomen dat je zwanger wordt nadat je onbeschermde seks hebt gehad.
Factsheet

Een morning-afterpil die je binnen 24 uur na het onbeschermde sekscontact inneemt, is voor 95% betrouwbaar.                                                                                                                         Als je de morning-afterpil pas 3 dagen later inneemt, is hij nog maar voor 55% betrouwbaar

Hoe werkt de morning-afterpil?
De morning-afterpil bevat een kunstmatig hormoon (progestageen). Dit hormoon zit ook in gewone anticonceptiepillen, alleen in de noodpil zit een hogere dosering. De noodpil kan zowel de eisprong uitstellen of stoppen. Op die manier wordt voorkomen dat een eitje bevrucht wordt of dat het zich innestelt in de baarmoeder.

Gebruik en betrouwbaarheid
De morning-afterpil moet zo snel mogelijk na het onbeschermde sekscontact worden ingenomen en in ieder geval binnen 72 uur (drie dagen). De morning-afterpil kan zwangerschap voorkomen, maar is niet voor 100% betrouwbaar. Wel blijkt uit onderzoek hoe sneller je start, hoe groter de kans is dat je een zwangerschap kan voorkomen. Doe de test om te zien of jij de noodpil nodig heb en ga naar www.noodpil.nl/

Wat kost de morning-afterpil?
De noodpil is zonder recept te verkrijgen bij de drogist en de apotheek of bij de centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus. De noodpil kost bij drogisterijen ongeveer 16 euro. Bij de centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus die vallen onder CASA is de noodpil voor 7 euro te koop.

De morning-afterpil in je medicijnkastje.
Hoe sneller je de noodpil slikt, hoe groter de betrouwbaarheid ervan is. Als je hem in je medicijnkastje hebt liggen, kun je hem bijna meteen al innemen. Zeker als je normaal gesproken condooms gebruikt om niet zwanger te worden, is het een goed idee om de noodpil op voorraad te hebben. Condooms kunnen immers scheuren of afglijden. Let wel op dat de houdbaarheidsdatum van de noodpil niet is verlopen voor je het inneemt. In principe is hij ongeveer twee jaar houdbaar. 

Het morning-after spiraaltje
Het morning-after spiraaltje is hetzelfde als het gewone spiraaltje. Het moet wel uiterlijk binnen vijfdagen na het onbeschermde contact worden ingebracht. Het voordeel van het spiraaltje is, dat het erna gebruikt kan worden als voorbehoedmiddel.