De pil

De pil is een voorbehoedmiddel dat hormonen bevat (oestrogeen en/of progestageen)en een betrouwbaar middel tegen zwangerschap.
Factsheet

De hormonen in de Pil zorgen voor een zeer regelmatige cyclus, waardoor je menstruatie nooit onverwacht komt. En verder is je menstruatie minder pijnlijk en zwakker.

Hormonen
Het slikken van deze hormonen heeft drie effecten: de maandelijkse eisprong wordt onderdrukt, de binnenwand van de baarmoeder wordt ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje en het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen.

Wat zijn de voordelen van de pil?
De pil is een betrouwbaar middel tegen zwangerschap is. Als je last van puistjes hebt, kan dat minder worden. Je ongesteldheid wordt heel regelmatig en vaak minder heftig. Bij de meeste pillen, de zogenaamde combinatiepillen, slik je drie weken de pil. Daarna heb je een stopweek. In deze pilvrije week word je ongesteld. Na precies een week begin je aan een nieuwe strip. Je kan je ongesteldheid uitstellen door de stopweek over te slaan. Je hebt dan geen pilvrije week maar je begint meteen aan een nieuwe strip.

Wat zijn de nadelen van de pil?
Je moet er elke dag aan denken. Vergeet je (regelmatig) een pil te nemen, dan neemt de betrouwbaarheid af.
Er bestaat voor meiden die de pil slikken een iets verhoogde kans op en op trombose. Er kunnen bijwerkingen zijn, zoals hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, een zwangerschapsmasker (bruine pigment vlekken in het gezicht), acne, vet haar, overmatige beharing, suikerziekte, gewichtstoename, misselijkheid, minder zin in seks etc. Bijwerkingen kunnen verdwijnen door over te stappen op een andere pil met een andere samenstelling .

Pil vergeten?
Tussen twee pillen mag nooit meer dan 36 uur zitten. Bij de minipil nooit meer dan 24 uur. De gewone pil is dus nog betrouwbaar als je hem binnen 12 uur slikt na het vaste moment dat je hem normaal inneemt. De pauzeweek mag ook nooit langer dan 7 dagen duren.


Is de pil betrouwbaar?

De pil is een heel betrouwbaar voorbehoedmiddel tegen zwangerschap. De werking kan minder worden als je bepaalde medicijnen slikt of bij overgeven en diarree.
Voor alle duidelijkheid: de pil beschermt niet tegen een soa!

Dit is Kim...