Onzekerheid

Iedereen is weleens onzeker.
Factsheet

Iedereen heeft met onzekerheid te maken. De mate ervan verschilt per persoon.

Zolang de onzekerheid je niet belemmert in je dagelijks leven is er niks aan de hand.

Als je onzekerheid je belemmert in het dagelijks leven is het mogelijk om hulp te zoeken.

Een psycholoog kan je helpen hoe om te gaan met je onzekerheid.

Iedereen is wel eens onzeker over zijn uiterlijk. Zie ik er wel goed uit, ben ik wel knap genoeg, kan ik niet beter deze schoenen aantrekken, zijn mijn borsten groot genoeg en heb ik wel genoeg spieren? Er zit vast wel een vraag tussen die wel eens in je is opgekomen. Wat maakt je onzeker? En wat kun je eraan doen als je er echt last van krijgt?

Zeker tijdens de puberteit ben je veel met je uiterlijk bezig. Het bekende lichaam wat je had als kind, en wat je goed kende, verandert in een volwassen lichaam dat je nog moet leren kennen. Zolang de onzekerheid je niet belemmert in het dagelijks leven is er niks aan de hand. Iedereen heeft met onzekerheid te maken, maar de mate ervan wisselt per persoon. Het is ook niet per definitie zo dat hele knappe mensen nooit onzeker zijn.

Last van onzekerheid?

Het kan ook zijn dat je zo onzeker bent, over je uiterlijk of over andere dingen, dat je er echt last van krijgt. Je wilt misschien wel niet meer naar school, of vindt alle kleding je lelijk staan. Als de onzekerheid je gaat belemmeren in de gewone dingen is het mogelijk om hulp te zoeken. Zo kun je naar een psycholoog gaan. Hij/zij kan je dan helpen minder onzeker te zijn. Vaak heb je zelf gewoon een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Natuurlijk kan dit komen door allerlei ervaringen die je hebt opgedaan op school, met vrienden of op je werk. 

Zie ook

Op deze site:

Onzeker

Zelfvertrouwen

 

En verder:

Pratenonline, website waar je online kunt chatten met een professional over je zorgen en onzekerheid
Dipdeskundige, mailen met een deskundige