Ziek na drank

Alcohol is drank nr. 3, na koffie en thee. Drink jij wel eens alcohol?
Factsheet

Verkoop van zwak-alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 16 jaar is verboden.

Voor sterke drank geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. 

De hersenen van jongeren zijn kwetsbaarder voor de gevolgen van alcohol dan volwassenen

Bij alcoholvergiftiging is de concentratie van alcohol in het bloed,  dat je bewusteloos of in coma kan raken. Een alcoholvergiftiging is niet zomaar dronken zijn, maar is echt levensgevaarlijk. Snelle professionele hulp is dan ook noodzakelijk.

De ziekte van Korsakov is een van de bekendste lange termijn effecten van langdurig overmatig alcoholgebruik. Het is een blijvende hersenbeschadiging.

Alcohol is na koffie en thee de meest gebruikte drank in Nederland. Jij hebt vast wel eens een biertje of wijntje gedronken? Misschien vind je het lekker, misschien helemaal niet, dat kan ook. 
Bekend is dat jongeren steeds vaker en vroeger alcohol gaan drinken. Ruim 93% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar drinkt alcohol. De grote meerderheid drinkt matig alcohol, maar zo’n 10% drinkt flink veel alcohol en kent dan ook de gevolgen ervan vast wel! De volgende dag voelen zij zich flink ziek.

Wist je dat de verkoop van zwak-alcoholhoudende dranken (max 15%)  aan jongeren onder de 16 jaar is verboden? Voor sterke drank (meer dan 15%) geldt een minimum leeftijd van 18 jaar.
En wist je dat jongeren kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van alcohol dan volwassenen. De hersenen van jongeren ondergaan namelijk tot het 24e jaar een aantal groeispurts. Alcohol kan deze groei verstoren, zodat bepaalde delen van de hersens zich minder goed ontwikkelen. Welke negatieve effecten heb jij gehad na alcoholgebruik? Hoe ziek werd je ervan en waar had je last van?

Gezondheidsrisico's

Na flink wat glaasjes alcohol zul je vaak een onrustige en korte slaap hebben.
De volgende dag kun je last hebben van een kater met fikse hoofdpijn, brandend maagzuur, droge mond, draaierig en overgeven.
Dit komt omdat alcohol vochtafdrijvend werkt. Het lichaam verliest veel vocht. Hierdoor ontstaat een vochttekort in de hersenen.
De hersenen botsen dan als het ware tegen de schedel en schuren tegen elkaar aan. Dit zorgt dan voor flinke hoofdpijn. Op de lange termijn kan bij overmatig alcoholgebruik ernstige schade optreden aan de lever, hersenen, hart en maag.

Alcoholvergiftiging

Bij alcoholvergiftiging is de concentratie van alcohol in het bloed, en dus ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of in coma kan raken. Vanaf 4 promille, ongeveer meer dan 20 glazen in een paar uur, kunnen volwassenen een alcoholvergiftiging oplopen. Bij kinderen en jongeren ligt deze grens lager, namelijk bij 1 promille. Bij een alcoholvergifteging is er een grote kans op bewusteloosheid en er is dan ook sprake van levensgevaar.
Door heel erg veel te drinken kan ook de ademhaling stoppen, omdat je hersenen dan niet meer de goede prikkel afgeven. Dit is dodelijk. Let op. Een alcoholvergiftiging is niet zomaar dronken zijn, maar is echt levensgevaarlijk. Snelle professionele hulp is dan ook noodzakelijk.

Kater

Je wilt vast graag weten hoe je kunt voorkomen dat je zo ziek wordt na het drinken van alcohol? Nou eigenlijk is het belangrijkste en ook wel bekende advies: drink met mate!Daarnaast ie het verstandig om niet te snel te drinken en af en toe een glaasje water te drinken. Hierdoor krijg je voldoende vocht binnen en drink je automatisch ook minder. Ook is het beter om niet te veel verschillende dranksoorten door elkaar heen te drinken.

Ziekte van Korsakov

De ziekte van Korsakov is een van de bekendste lange termijn effecten van langdurig overmatig alcoholgebruik. Het is een blijvende hersenbeschadiging.
De verschijnselen van Korsakov lijken op de verschijnselen van dementerende ouderen. Zo is er sprake van een aantasting van het korte termijn geheugen (moeite met het opnemen en onthouden van nieuwe informatie), weet je niet goed meer waar je bent en welke dag het is, heb je last van angst- en paniekaanvallen, depressies en moeite met het maken van plannen, plannen uitvoeren en in actie komen.

Zie ook

Op deze site:
Teveel gebruikt

 

En verder:
Watdrinkjij?  Een test voor jongeren tussen de 10 en 25 jaar waarin je een advies-op-maat krijgt over jouw alcoholgebruik.

Wat is teveel?
Alcoholtest
Doe de test ....