Gezondheid

Iedereen wil graag gezond zijn en als je gewoon gezond bent sta je daar ook eigenlijk weinig bij stil.
Factsheet

Er zijn meerdere dingen die van invloed zijn op je gezondheid:
- voeding
- beweging
- rust
- levenstijl

Vanaf 18 jaar ben je zelf verplicht om een basisverzekering voor ziektekosten af te sluiten.

Pas als je een keertje echt ziek bent of ergens last van hebt besef je hoe fijn het is meestal nergens last van te hebben.

Gezondheid is afhankelijk van meerdere dingen. Zo heeft je voeding er veel mee te maken. Als je niet gezond eet, zoals te vet eten, te veel snoepen, te weinig groenten en fruit, dan is dit van negatieve invloed op je gezondheid.
Ook veel te veel of juist veel te weinig eten is niet gezond. Daarnaast zijn er ook andere dingen van invloed op je gezondheid.
Beweeg jij bijvoorbeeld wel genoeg? En ga je regelmatig naar de tandarts en op tijd naar de dokter als er wat is? En zorg je wel goed voor jezelf? Neem je voldoende rust? Rook je of gebruik je drugs?

Wist je dat je vanaf 18 jaar verplicht bent om zelf je basisverzekering voor ziektekosten af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij? Voor je achttiende jaar ben je via je ouders verzekerd, daarna moet je zelf een verzekering nemen (en dus ook maandelijks premie betalen). Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht, je mag je daarnaast ook nog aanvullend verzekeren zodat meer kosten (bv. tandarts of alternatieve zorg) worden gedekt. En wist je dat er verschillende soorten medische zorg zijn? De gewone zorg en de alternatieve zorg. Je mag zelf bepalen waar je je laat behandelen.

Zie ook

www.voedingscentrum.nl Alles over voeding en gezond eten.