Weglopen

Als thuis blijven op een bepaald moment geen optie is
Factsheet

Je kunt weglopen omdat je zoveel ruzie of problemen hebt dat je er even uit moet.

In elke gemeente zijn er organisaties bij wie je terecht kan. Je kan natuurlijk ook naar vrienden of familie.

Voor hulp kan je terecht bij de politie, Bureau Jeugdzorg of een Centrum voor Jeugd en Gezin.

 

Als jij denkt dat weglopen voor jou nog de enige optie is om, voor een poosje, rust te vinden, dan zul je daar een goede reden voor hebben. In Nederland lopen kinderen vaak weg vanwege een ouder die aan alcohol verslaafd is.

Je hebt waarschijnlijk thuis al van alles geprobeerd, want weglopen, dat doe je niet zomaar. In Nederland zijn een heleboel opvanghuizen die zich gespecialiseerd hebben in bepaalde problemen. Gelukkig, want als je in een ernstig probleemgezin blijft zitten zou je toekomst er wel eens somber uit kunnen zien. Als de situatie thuis verbeterd is, dan is het veilig voor je om weer terug te gaan. Voordat je wegloopt is het nuttig om je eerst goed te informeren. Zorg dat je een plan hebt.

Waarheen?
Je kunt weglopen omdat je zoveel ruzie of problemen hebt dat je er even uit moet. Als het is vanwege mishandeling of seksueel misbruik dan zijn er in elke gemeente organisaties die je willen helpen. Bij crisisopvang is een adres meestal niet te vinden, want dat wordt geheim gehouden voor de veiligheid van de bewoners. Je kunt zo’n huis bereiken via de politie, of een Bureau Jeugdzorg, of een Centrum voor Jeugd en Gezin. Weglopen naar vrienden of familie kan ook, als je je daar veilig voelt.

Als je wegloopt denk dan aan een aantal dingen. Je hebt geld nodig, je moet kleding en een identiteitsbewijs meenemen. Probeer onderdak voor de eerste paar dagen al geregeld te hebben, bij vrienden of familie.

Zie ook

Zoek je informatie bij jou in de buurt?
Klik en kijk (met inzoomen: rechtermuisknop) of jouw gemeente al een JONGIN site heeft.
Voor info, hulp én fun.

 

 

En verder:

Weglooplijn: 035 6282828


Voor begeleiding naar een crisisopvang huis: check internet of telefoonboek voor je plaatselijke Bureau Jeugdzorg, Centrum voor Jeugd en Gezin, of Politie.