Vuurwerk

Leuk en gevaarlijk. Steek jij vuurwerk af?
Factsheet

Vuurwerk is vaak een prachtig schouwspel, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn.

Veruit de meeste ongelukken gebeuren met jongeren tussen de 8 en 17 jaar oud.

Jaarlijks 600 tot 700 echte ongelukken met vuurwerk.

Vuurwerk wordt gemaakt van verschillende stoffen en materialen. Karton, papier, plastic, metaal. Daarin verwerkt zitten brandbare mengsels (vaak buskruit) die bij ontsteken verschillende effecten kunnen hebben. licht, geluid, rook, beweging, en combinaties daarvan.

Leuk en gevaarlijk
Mooi vuurwerk is een prachtig schouwspel. Dat vuurwerk ook gevaarlijk kan zijn, weet iedereen. Er gebeuren elk jaar veel ongelukken, vooral bij jongeren. Meestal verwondingen aan handen of ogen. 90% van alle slachtoffers van vuurwerk zijn tussen de 8 en 17 jaar. Vooral jongens. Zou jij je kind van 8 jaar zelf vuurwerk laten aansteken?

Vuurwerk afsteken is alleen legaal op afgesproken tijdstippen, rondom Oud & Nieuw bijvoorbeeld. Sommige jongeren maken vuurwerkbommen, maar dat is heel gevaarlijk en enorm strafbaar. Bekijk de filmpjes op Vraaghetdepolitie.nl.

Let op …
Het risico voor ongelukken is het grootst als je vuurwerk wilt aansteken dat het eerst niet deed. De lont is dan korter en het vuurwerk explodeert dan meteen als je het aansteekt.

Ook is het risico van illegaal vuurwerk groot. Zeker weten of je legaal vuurwerk hebt? Check!

Zie ook

Illegaal vuurwerk is strafbaar en geeft je al gauw een straf bij Bureau Halt.

Vragen over vuurwerk? De politie geeft antwoord.

Zeker weten of je legaal en goed vuurwerk hebt? Check deze test.