Onderwijs

Leerplicht. Ben jij nog leerplichtig?
Factsheet

Leerplicht: iedereen die in Nederland woont of hier heel lang woont, moet naar school.

Je moet naar school op de eerste dag van de maand na je 5e verjaardag. De leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin je 16 jaar bent geworden.

In Nederland bestaat leerplicht. Dat betekent dat iedereen die in Nederland woont, of daar heel lang is, naar school moet. Het maakt niet of je wel of niet in Nederland geboren bent, en het maakt ook niet uit welk geloof je hebt.  Na de basisschool moet je keuzes maken. Welke school past bij jou? VMBO, HAVO, VWO? Na de middelbare school moet je weer kiezen. Ga je verder leren? Of liever aan het werk? Zie ook Toekomst, werk/baan, en Dagelijks leven, werk/baan.

Leeftijd leerplicht
Je moet naar school op de eerste dag van de maand na je 5e verjaardag. Dus als je op 12 mei 5 jaar bent geworden, dan moet je op 1 juni naar school. De leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin je 16 jaar bent geworden. Na dit jaar begint de zogenaamde gedeeltelijke leerplicht. Dat betekent dat je, als je op je 16e geen zin hebt in een vervolgopleiding, tóch nog een schooljaar lang 1 of 2 dagen per week verplicht naar een opleiding moet.

De gedeeltelijke leerplicht, dat is een ingewikkelde. Na 12 leerjaren toch nog 1 of 2 dagen verplicht naar school, wanneer is het 1 en wanneer zijn het er 2? Als je hier vragen over hebt kun je die hier stellen en/of over chatten. Je kunt natuurlijk ook zelf op internet zoeken, zie tip hieronder.