Zakgeld

Zakgeld krijg je wel of niet, het is geen "recht". Krijg je zakgeld?
Factsheet

Zakgeld is iets wat je krijgt en niet iets waar je recht op hebt.

Zakgeld krijg je meestal van je ouders.

Hoeveel zakgeld je krijgt hangt o.a. af van:
- je leeftijd
- hoeveel geld je ouders hebben
- wat je met het geld wil doen

Zakgeld is iets wat je krijgt en (helaas) niet iets waar je recht op hebt. Een geldbedrag dat bedoeld is voor kleine dagelijkse uitgaven.

Wie geeft wie?

Zakgeld is meestal iets tussen ouder(s) en kinderen. Ouders hopen dat hun kinderen met geld leren omgaan, en de waarde van geld leren kennen! De meeste kinderen krijgen een vast bedrag, op hetzelfde tijdstip (bijvoorbeeld elke zaterdag). Vaak zijn er ook afspraken over waar het zakgeld aan besteed mag of moet worden. Soms kun je met je ouders afspraken maken om meer zakgeld te “verdienen”, door klusjes voor hen op te knappen.

Hoogte van het bedrag
Hoeveel zakgeld is normaal? Daar is geen vast antwoord op te geven. Heeft te maken met hoeveel geld je ouders hebben. Wat jouw leeftijd is. Wat je van dit zakgeld verwacht wordt te doen enz. Zakgeld zaken, dat is iets tussen ouders en kinderen. Dus als je klachten hebt over de hoogte van jouw zakgeld, of als je zelfs helemaal geen zakgeld krijgt, dan zit er niks anders op dan met hen in gesprek te gaan.

Hoe gaat dat bij jou?
Krijg jij zakgeld? Of misschien niet? Of niet genoeg? Hoe heb jij je zakgeld-zaken geregeld met je ouders? Misschien al heel goed! Als je nog niet tevreden bent dan kun je je goed informeren van te voren, over wat “normaal” is bijvoorbeeld voor iemand van jouw leeftijd. Maak bijvoorbeeld een lijstje van waarvoor je je zakgeld wilt gaan gebruiken. Wil je weten of wat jij aan zakgeld krijgt “normaal” is? Kijk eens bij de NIBUD-site.

Zie ook

www.nibudjong.nl geeft veel informatie over zakgeld.