Games en gamen

Bijna alle jongeren gamen en dit is geen wonder want games zijn ontspannend, leuk en leerzaam!
Factsheet

Wist je dat:

De meest verkochte game ooit Wii Sport is?

Gamen helpt bij cognitieve, fysieke en sociale ontwikkeling?

Games gebruikt worden bij invalide of gewonde mensen om beter te leren bewegen?

Game verslaving zeldzaam is?

Bijna alle jongeren gamen en dit is geen wonder want games zijn ontspannend, leuk en leerzaam!

Er zijn heel veel verschillende soorten games, bijvoorbeeld:

  • Sport spellen zoals Wii Sports of FIFA
  • Shooters zoals Call of Duty
  • Casual games zoals Tetris of Angry Birds
  • Roleplaying games zoals de Sims
  • MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Games) zoals World of Warcraft

Gamen kan je doen op verschillende platformen, zoals de Playstation, de XBox, de Wii of een computer. Niet alle games worden op alle platformen uitgebracht. Het populairste spel aller tijden is Wii Sports.

Spelen en gamen zijn hele goede manieren om iets te leren. Gamers leren op jonge leeftijd al organiseren en samenwerken. Gamen leert jongeren risico’s te nemen en te communiceren in teamverband.  Ook maakt gamen jongeren tot snelle denkers en tot volhouders bij tegenslag. Ook zorgen games als Wii Sports voor sportieve beweging.

Games kunnen dan ook heel goed in het onderwijs ingezet worden voor het leren van taal of het leren van een beroep. Games worden bijvoorbeeld nu al bij trainingen van de brandweer en de politie gebruikt. 

Gamers hebben vaak een eigen taal ontwikkeld. AFK betekent bijvoorbeeld Away From the Keyboard. Ook worden quests en andere opdrachten in het spel met afkortingen aangeduid. Dit is voor buitenstaanders bijna geheimtaal.

In sommige games speel je online samen met andere mensen, zoals bij World of Warcraft. Doordat je samen speelt en ook afspraken maakt wanneer je samen speelt, kan de tijd dat je speelt heel lang worden. Soms wel tot diep in de nacht. Dit soort games worden wel eens in verband gebracht met game verslaving. Bij dit soort games kunnen goede vriendschappen ontstaan, doordat je online heel veel samenwerkt met anderen.