Rijbewijs

Bromfiets, snorfiets, auto. Heb jij je rijbewijs al?
Factsheet

Vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met autorijlessen.

Vanaf 16 jaar mag je een bromfiets of snorfiets rijden, mits je een bromfietsrijbewijs hebt.

Voor rijlessen kan je bij een rijschool terecht. Er zijn verschillende soorten cursussen waaruit je kunt kiezen.

Om je rijbewijs te halen moet je twee soorten examens afleggen: je theorie-examen en je praktijkexamen.

 

Vanaf je 16e mag je met een bromfiets of snorfiets rijden. Maar dan moet je wel eerst je bromfietsrijbewijs halen!

Als je wilt beginnen met autorijlessen, moet je 16,5 jaar zijn. Vanaf je 17e mag je praktijk examen doen. Als je je rijbewijs hebt gehaald mag je van je 17e tot je 18e jaar rijden onder begeleiding van een coach (minimaal 1, maximaal 5).

Kosten
Het examen Bromfiets kost (in 2013) € 25,55 voor het theorie examen en € 99,00 voor het praktijk examen. Kosten voor rijlessen (auto) lopen erg uiteen! En ook belangrijk is natuurlijk hoeveel rijlessen je nodig gaat hebben. Normaal is 35 tot 40 rijlessen. Het praktijk examen zelf kost ongeveer € 200,00, het theorie examen kost € 25,55 (2013).

Soorten rijcursussen
Er zijn verschillende soorten rijcursussen. Zo kun je gewoon lessen afspreken en dus per les betalen. Maar je kunt tegenwoordig ook lespakketten nemen. Deze pakketten lopen erg uiteen. Zo kun je een snelcursus doen waardoor je binnen 10 dagen al je rijbewijs haalt. Maar je kunt ook 1 of 2 keer per week een les nemen.  Voor een snelcursus moet je vaak van te voren een test doen, waardoor ze een inschatting kunnen maken hoeveel lessen je nodig hebt. Op basis van die test wordt bepaald wat jij nodig hebt om binnen een bepaalde tijd je rijbewijs te halen. Je betaalt dan voor een pakket van het vastgestelde aantal lessen en het examen bepaalde prijs. Deze kan uiteenlopen van zo’n 1200 euro tot 2800 euro. Ook kun je pakketten afsluiten met rijbewijsgarantie. Je betaalt dan een vast bedrag met een soort garantie dat je je rijbewijs haalt. Als je je eerste examen bijvoorbeeld niet haalt, krijg je daarna nog een aantal lessen en examens tot je je rijbewijs hebt gehaald. Hiervoor betaal je dan niks extra.

Hoe kies je een rijschool?
Ben je van plan rijlessen te nemen? Kies een goede rijschool uit! Je kunt ze wat vragen stellen, bijvoorbeeld: wat zijn de afspraken bij het uitvallen van een les? Heb ik les van een vaste instructeur, in steeds dezelfde auto? Check ook even het slagingspercentage van de rijschool die je wilt kiezen.

Examens
Om je rijbewijs te halen moet je twee soorten examens afleggen: je theorie-examen en je praktijkexamen. Voordat je aan het praktijkexamen kunt deelnemen moet je eerst je theoriecertificaat op zak hebben die je tijdens het theorie-examen kunt behalen.

Het theorie-examen voor de personenauto bestaat sinds 1 maart 2009 uit drie onderdelen.

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen); hierin moet je aangeven wat je in een aangegeven situatie zou doen: remmen, gas loslaten, niets
  • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen); hierin wordt je kennis van de verkeersregels getest
  • Een onderdeel over verkeersinzicht (10 vragen); hierin gaat het niet zozeer over wat er in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig en veilig is om te doen.

Het CBR verzorgt in Nederland de praktijk-rijexamens. Tijdens het examen beoordeelt het CBR of je goed in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Daarbij speelt de veiligheid van jezelf en van anderen een grote rol. Als je rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen, verstrekt het CBR een Verklaring van rijvaardigheid. Met deze verklaring kun je bij jouw gemeente je rijbewijs ophalen. Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, verstrekt het CBR een Verklaring van geschiktheid.

Naast bovenstaande examens kun je ook nog een tussentijdse toets doen. Met deze toets kun je testen hoe ver je al bent. Het is een rijtest die verloopt net als een echt rijexamen. Op deze manier kun je alvast wennen aan het rijexamen, waardoor je op het echte examen misschien wel minder zenuwachtig bent. Uit onderzoek is gebleken dat de slaagkans door deze tussentijdse toets met 20% kan toenemen. Na afloop van een tussentijdse toets krijg je een adviesformulier, waardoor je weet waar je nog aan moet werken en wat al goed gaat. Tevens kun je tijdens je tussentijdse toets al vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen (zoals inparkeren of een halve draai maken), zodat je die niet meer op je echte examen hoeft te doen.

Zie ook

www.rijschoolgegevens.nl voor rijscholen bij jou in de buurt

Meer vragen over verkeer & veiligheid? Vraaghetdepolitie!