Uitmaken relatie

Jezelf afvragen of je wel of niet moet doorgaan in een relatie met iemand waar je veel om geeft is niet gemakkelijk. Maar alleen al het feit dat je jezelf deze vraag stelt betekent wel dat je het verder moet onderzoeken. Je bent ooit die relatie aangegaan omdat je verliefd was, liefde voelde voor die persoon, en omdat jullie het samen leuk hadden.
Factsheet

Beëindigen relatie:
Soms bloedt een relatie vanzelf dood, maar soms ook moet je zelf een relatie beëindigen met iemand waar je altijd (en misschien nog steeds) zielsveel om geeft. Maar alleen al het feit dat je jezelf deze vraag stelt betekent wel dat je het verder moet onderzoeken.

Blijven of weggaan?
lees de vragen hiernaast eens door en kijk hoeveel keer je 'ja' antwoord en hoeveel keer 'nee'.

Waar let je op?
Zorg er voor dat het geen ellenlang proces wordt. Zorg dat je duidelijk bent, zorg dat je kunt uitleggen waarom je de relatie wilt beëindigen, beantwoord de vragen van je partner, maak afspraken over hierna.

Blijven of weggaan?
Eén van de lastigste dingen in het leven is afscheid nemen van iemand waar je om geeft. Helemaal moeilijk is het om afscheid te nemen van iemand waar je al een hele tijd een relatie mee hebt. Hoe langer je relatie heeft geduurd, hoe meer je je verbonden voelt met je vriend/vriendin. De banden doorsnijden van degene die je dacht lief te hebben, is een moeilijk besluit.

Toen jullie een relatie kregen, hadden jullie het idee dat jullie het samen beter zouden hebben dan alleen. En in de tijd dat jullie samen waren heb je het ook ook echt samen beter, leuker en liefdevoller gehad dan alleen.

Tot nu: je hebt twijfels, je hebt het idee dat je relatie je niet meer brengt wat je ervan verwachtte. Je hebt al van alles geprobeerd om je relatie goed te houden en toch heeft het je niet opgeleverd wat je ervan verwachtte. Je hebt niet langer meer het idee dat je relatie jullie levens beter maakt.

Stel dat je erop uitkomt dat je je relatie wilt beëindigen, zorg er dan voor dat het geen ellenlang proces wordt, waarbij het echte uit elkaar gaan steeds maar wordt uitgesteld. Hier heb je beiden niets aan, zorg ervoor dat je je relatie op een goede manier beëindigt!

Vragen die je jezelf kunt stellen als je nog twijfelt:
Als je je al een tijdje echt serieus aan het afvragen bent of je in je relatie moet blijven of dat het beter is de relatie te beëindigen, dan kan het helpen om jezelf een aantal vragen te stellen: 

- Voel ik me geliefd door hem/haar?
- Hou ik van hem/haar?
- Wil ik de rest van mijn leven bij hem/haar blijven?
- Vind ik zijn/haar familie, vrienden leuk?
- Staat hij/zij onvoorwaardelijk achter mij?
- Geloof ik dat hij/zij een goed mens is?
- Zou ik ook voor hem/haar kiezen als een vriend?
- Geeft hij/zij me een goed gevoel vanwege wie ik ben?
- Ben ik trots op mezelf door voor een dergelijke relatie te kiezen?
- Help ik hem/haar om zichzelf goed te voelen?

Hoe meer vragen je met 'ja' kunt beantwoorden, hoe meer het er op lijkt dat je relatie goed is. Het kan zijn dat er problemen zijn, maar waarschijnlijk is jullie basis goed. Mocht je toch iets meer willen weten over hoe je je relatie kunt versterken, dan kun je uit boeken veel tips halen.

Als je meer vragen met ‘nee’ hebt beantwoord, dan lijkt het erop dat je relatie niet zo goed is. Je kunt er dan voor kiezen om je relatie te verbeteren, maar als de basis zwak is, verdien je het om verder te gaan en een relatie te vinden die je helpt om een gelukkiger en gezonder leven te hebben.

Wat je ook besluit te doen, doe jezelf niet tekort!

Hoe doe je het?
- Weet waarom je de relatie wilt beëindigen. Zorg ervoor dat je weet waarom je de relatie wilt verbreken en dat je zeker bent van je zaak. Vermijd discussies, vermijd aanvallen. Dit kun je voorkomen door ik-zinnetjes te gebruiken.

- Kies het juiste tijdstip. Kies een moment uit waarop jullie allebei voldoende tijd en aandacht hebben.

- Vertel dat je de relatie wilt beëindigen
. Vertel duidelijk dat je de relatie wilt beëindigen, en vertel ook waarom. Maak hier geen persoonlijke aanval van, gebruik ik-zinnen.

- Laat je niet meeslepen door huilpartijen
. Geef geen hoop. Dat kan lastig zijn, maar op het moment dat jij de indruk geeft dat er nog een heel klein beetje hoop is, dan zal je partner zich hieraan vastgrijpen.

- Beantwoord de vragen van je partner
. Beantwoord de vragen van je partner zo goed mogelijk. Jij bent al enige tijd bezig met het beëindigen van je relatie, voor je partner is het nog nieuw.

- Zeg niet toe vrienden te zullen blijven
. Het is vaak beter om even afstand te nemen. Mogelijk komen jullie elkaar later nog eens tegen. Dat zou een moment kunnen zijn waarop je vrienden kunt worden.

- Beëindig het gesprek
. Als in het gesprek steeds dezelfde dingen terugkomen, beïndig dan het gesprek en ga ook echt weg. 

Zie ook

Dipdeskundige (mailcontact met een professional)

Praten online (chatten met een professional)