Verveling

Je hebt vakantie, maar geen idee wat je kunt of wilt doen. Je verveelt je rot. Alle dingen waarvan je bedenkt dat je ze zou kunnen doen, geen zin in. Maar een dag alleen maar op de bank hangen heb je ook geen zin in.

Verveling wordt ook wel omschreven als een niet zo prettig gevoel van lusteloosheid, van desinteresse, van hangerigheid, grenzend aan ergernis. Verveling treedt op als alle dingen die leuk en interessant zijn om te doen niet kunnen of niet mogen, en je toch geen zin hebt om niets te doen. Verveling kan het gevolg zijn van een gebrek aan prikkels of van prikkels die als saai, eentonig of repetitief ervaren worden.

Verschillende vormen van verveling:
- De ene vorm van verveling is een soort futloze landerigheid, het nergens zin in hebben, een gebrek aan energie dat vaak resulteert in gapen en slaperigheid.
- De tweede soort van verveling is meer een verlangen naar sensaties: het niet weten wat te doen, een ongedurigheid die kan resulteren in baldadigheid of zelfs vandalisme. Dit laatste niet alleen bij degenen die verveeld raken, maar ook bij degenen die daarvan de oorzaak zouden zijn.

Verveling treedt meestal op als er om je heen niks gebeurt wat jou interesseert of kan vermaken. Maar het heeft ook te maken met dat je jezelf nergens toe kunt zetten om te gaan doen.

De één heeft meer prikkels nodig om zich te vermaken dan iemand anders. Sommige mensen vinden het helemaal niet erg om een dagje alleen door te brengen, terwijl een ander geen idee heeft hoe die de dag door moet komen.  

Verveling is ook dat je iets wilt doen, maar niet goed weet wat. Het kan ontstaan als je geen idee hebt wat je zou moeten gaan doen.
Maar het kan ook heel saai zijn op je werk of op school, als er te weinig uitdagende dingen te doen zijn.
Verveling kan ook ontstaan als je ergens op moet wachten. Bijvoorbeeld als je in de rij staat in een attractiepark of op de trein moet wachten die vertraging heeft. 

Vervelend gevoel
Verveling is geen fijn gevoel. Als het te lang duurt, bijvoorbeeld op het werk of op school kun je er ook echt somber van worden.
Als jij je een keer een dag verveelt is dat niet erg. Iedereen heeft weleens zo’n baaldag. Maar als je merkt dat je het vaak hebt en het echt invloed heeft op hoe jij je voelt, is het wel goed om daar actie op te ondernemen.

Wat te doen?
Soms zijn er genoeg dingen die je kunt bedenken om te gaan doen, maar heb je er gewoon allemaal geen zin in. Je zit je zelf dan een beetje in de weg.
Je zou voor jezelf op een rijtje kunnen zetten wat je leuk vindt om te doen? Wat ook kan helpen is andere dingen ondernemen. Misschien denk je wel dat je iets niet leuk vind om te doen, maar blijkt dat niet te kloppen. Bijvoorbeeld het lezen van een boek. Of een wandeling maken. Je interesses kunnen op een gegeven moment ook veranderen, dus dingen die je eerst niet leuk vond, vindt je nu misschien wel leuk.
Als je je verveelt op het werk of op school kun je het bespreken met je baas of met je mentor. Probeer voor je zelf te achterhalen wat maakt dat jij je verveelt. Is er te weinig te doen of heb je die klus al vaak genoeg gedaan en ben je toe aan iets anders?  

 

Zie ook

Depressie

Verdriet

 

En verder...

Dipdeskundige (mailcontact met een professional)

Praten online (chatten met een professional)

Tips voor leuke activiteiten