Verliefdheid

De hele dag denken aan dat leuke meisje uit de klas of dat lekkere ding bij jou uit de straat. Verliefd worden kan heel leuk zijn en je een heel goed gevoel geven. Maar het kan ook zijn dat je geen hap meer door je keel krijgt en nergens anders meer aan kan denken

Geluksstofje
Verliefdheid is eigenlijk een chemische reactie van de hersenen. Er worden bepaalde delen van de hersenen geactiveerd. Dat zijn dezelfde delen van je hersenen als je wanneer je bijvoorbeeld een tenniswedstrijd wint. Er wordt een stofje door je hersenen afgegeven, wat dopamine wordt genoemd. Dat stofje zorgt ervoor dat iemand zich goed voelt. Maar het zorgt er ook voor dat je minder goed kunt slapen, heel actief bent en geen honger hebt. 

Wederzijds?
Verliefd zijn op iemand is één ding, maar meestal wil je ook graag weten of de ander hetzelfde voelt voor jou. Soms is het meteen raak, liefde op het eerste gezicht.
Maar als je niet goed weet of de ander jou ook leuk vindt moet je in actie komen, oftewel je gaat degene die je leuk vindt versieren. Blijf daarin vooral jezelf, doe alleen maar dingen die bij je passen. Naar diegene glimlachen als hij of zij voorbij komt. Of gewoon erop af stappen en een praatje maken.
Via internet, bijvoorbeeld door vriend te worden op hyves kun je ook meer in contact komen.
Als je het niet zelf durft, kun je iemand vragen om te checken wat diegene van jou vindt.

Lastig
Verliefd zijn is niet alleen maar leuk, het brengt ook problemen en gedoe met zich mee. Als jij verliefd bent maar de ander niet bijvoorbeeld. Of als je al verkering met iemand hebt, maar je wordt verliefd op een ander. Een onbereikbare liefde, zoals een voetballer of acteur, dat is een liefde waarvan je weet dat het nooit iets kan worden.

Lastige dingen. Waar je soms iets aan kan doen, maar soms ook helemaal niks aan kan doen. Praten met een vriend of vriendin, met je ouders of broer/zus kan dan wel erg opluchten. Het kan ook zijn dat je het er liever niet met andere over hebt omdat jij je schaamt, dan kan het wel helpen als je het van je af schrijft. Dan kun jij je verhaal toch kwijt, maar hoef je het niet te delen met iemand.

 

Zie ook

Nog meer over Verliefdheid

 

En verder....

Dipdeskundige (mailcontact met een professional)

Praten online (chatten met een professional)

Verliefd?
In vol vertrouwen verliefd of toch liever wat voorzichtiger?
Test het hier