Verdriet

Verdriet is er in verschillende soorten en maten. In het klein, bij het horen van een liedje maar ook in het groot als je iemand waar je veel van houdt verliest.

Verdriet is een emotie, net zoals blij, boos en bang. Verdriet is een negatieve emotie. Dat wil niet zeggen dat het verkeerd of slecht is om verdrietig te zijn. Het zegt wel iets over hoe jij je voelt op het moment dat je verdrietig bent, namelijk meestal niet zo gelukkig.
Er  zijn verschillende soorten verdriet, maar heeft wel vaak te maken met verlies. Het verlies van een dierbare, het verlies van een geliefde doordat de relatie over is, verlies van een bepaalde situatie, zoals bij echtscheiding van ouders.

Verdriet kan te maken hebben met teleurstelling, rouw of pijn.

Verdriet van anderen om je heen kan jou ook verdrietig maken, bijvoorbeeld als je een film kijkt of naar muziek luistert. Het verdriet van anderen roept bij jou dan ook verdrietige gevoelens op. Doordat jij je daarin herkent of omdat je meeleeft met de ander.

Omgaan met verdriet
Verdriet is ook iets wat er mag zijn. Sommige dingen in het leven zijn heel verdrietig en net zoals je blij kunt zijn omdat er iets leuks is gebeurd, mag je ook best verdrietig zijn om iets wat erg is of vervelend.
Het uiten van je verdriet kan op meerdere manieren, dat is per persoon verschillend. Huilen is een manier om je verdriet te uiten. 
Sommige mensen kunnen er moeite mee hebben om hun verdriet te uiten. Ze kroppen het verdriet op. Vaak levert dat opkroppen van die gevoelens spanning op. Je levert een strijd omdat je het gevoel wel hebt, maar het niet toe wil laten. Daardoor kan het zijn dat je juist andere klachten krijgt, zoals hoofdpijn of buikpijn.  Het wegstoppen maakt ook niet dat het verdriet er niet meer is. Het kan er juist langer door duren voordat het echt weg is.

Het praten met mensen om je heen over je verdriet kan opluchten. Het kan je troost geven door er over te vertellen en het te delen. Het kan ook helpen door het van je af te schrijven of te schilderen. 

Zie ook

Pijn

Rouw

 

En verder...

Dipdeskundige (mailcontact met een professional)

Praten online (chatten met een professional)

www.troostvoortranen.nl

www.achterderegenboog.nl

Hoe uit jij je verdriet?
Wat laat jij merken van je verdriet aan anderen?
Ontdek het hier