Ruzie

Iedereen heeft weleens ruzie. Thuis, op school, met een vriend of vriendin. Ruzie maken is niet leuk, maar het kan soms ook opluchten. Een ruzie kan ook erg uit de hand lopen. Emoties lopen hoog op. Soms kan het dan het beste zijn om even afstand te nemen.
Factsheet

Ruzie:
Meestal doordat iemand anders niet doet wat jij wilt of wat jij belangrijk vindt. 

Oplossen:
Uitpraten

Ruzie heeft vaak te maken met dat er niet wordt voldaan aan wat iemand graag wil of wat iemand belangrijk vindt. Het uitspreken van wat je graag wilt of belangrijk vindt, kan een ruzie veroorzaken. Doordat je elkaar verwijten gaat maken, elkaar gaat beschuldigen of zwart maken, in plaats van de ander duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is, of wat je graag zou willen.

Met de mensen die het dichtste bij je staan heb je vaak het meeste ruzie. Je bent vaak bij elkaar, deelt veel met elkaar. Doordat die mensen belangrijk voor je zijn kunnen ze je ook het meest raken door onaardige dingen te zeggen en je te kwetsen.

Ruzie maken is niet alleen vervelend, het leert je ook dingen. Het leert je hoe je problemen op moet lossen, maar ook hoe je om moet gaan met iemand die boos op je is.

Verschillen
Tussen jongens en meiden zie je ook verschillen in ruzie maken. Jongens kunnen elkaar het ene moment de hersens inslaan en een uur later lijkt het of er niks is gebeurt. Bij meiden zie je dat het veel langer kan  duren voordat alles weer goed is. Meiden vergeten een ruzie ook  niet snel. Wat er is gebeurd kan later weer terugkomen in een gesprek of een volgend meningsverschil.

Uitpraten
Tijdens een ruzie kun je dingen zeggen die je eigenlijk helemaal niet meent, waar je later spijt van hebt. Het kan dan lastig zijn om dat toe te geven.
Als een ruzie niet heel heftig is, kan het zijn dat je het snel daarna weer uitpraat. Maar als jullie allebei nog erg boos zijn, kan het soms beter zijn om het later uit te praten. Soms is het echt uitpraten niet nodig, zeker als de ruzie om iets kleins ging. Dan kan alleen al een grappige opmerking daarover of elkaar even aankijken genoeg zijn om het weer goed te maken.
Vaak is het goed om na een ruzie eerst even af te koelen. Eerst even tot rust komen en bedenken waarom je zo kwaad werd en wat je voelde.
Als iemand boos op je is, probeer dan te bedenken waarom de ander boos is. Je hoeft het daar niet mee eens te zijn, maar als je de andere probeert te volgen in het denken kan het ook makkelijker zijn om tot een oplossing te komen. 

Zie ook

Vriendschap beëindigen

Uitmaken

Verdriet

Je mening geven

Agressie

 

En verder...

Dipdeskundige (mailcontact met een professional)

Praten online (chatten met een professional)