Keuzes maken

Veel mensen vinden keuzes maken lastig, soms stellen ze het maken van keuzes uit, of kiezen ze niet. De één vraagt zich vooraf af wat nu toch te gaan doen, de ander heeft de keus al gemaakt, maar gaat daarna nog heel lang nadenken of het nu wel de juiste keuze is geweest.
Factsheet

Keuzes maken

Ons hele leven bestaat uit het maken van keuzes. Kleinere keuzen of grote keuzen, keuzen die je leven beïnvloeden

 

Kiezen moeilijk?
Het komt er uiteindelijk op neer dat mensen die moeilijk kunnen kiezen, vaak bang zijn om een foute keuze te maken, of gewoon bang zijn om fouten te maken.

Makkelijker kiezen?
-         bedenk je dat een keuze meestal niet definitief is

-         probeer zicht te krijgen op je twijfels

-         maak een lijstje met voors en tegens

-         als je dan nog twijfelt: kies gewoon en doe daarna even niets. Kijk wat er
          gebeurt.

Ons hele leven bestaat uit het maken van keuzes. Kiezen welke jeansbroek je zult kopen, beslissen of je je huiswerk nu of toch maar straks zult gaan maken, kiezen naar welk feestje je zult gaan. Soms kan het ook gaan om grote keuzen, die je leven beïnvloeden, bijv. welke opleiding je zult gaan doen, of je al dan niet met vakantie zult gaan, welke stageplek beter bij je zou passen, etc. 
Het kan dus soms best lastig zijn om een goede keuze te maken, soms speelt het toeval ook een rol. Soms zegt je gevoel dat je beter het één kunt doen, terwijl je verstand zegt dat het veel beter is het ander te doen.

Kiezen moeilijk?
Aan het maken van keuzen kunnen dus grote gevolgen zitten, bijv. het kopen van een huis. Dar moet je je goed over laten informeren, en vooraf zorgen dat je de gevolgen goed kunt overzien. Soms heb je ook situaties waarin je moet kiezen voor ’t één of ’t ander, waarbij je voor het blok gezet wordt. Wat je ook kiest, je zult altijd iemand teleurstellen (terwijl je het juist altijd voor iedereen goed wil doen). Ook zijn er situaties waarbij het lastig kiezen is omdat je alle opties open wilt houden.
Vaak komt het er op neer dat mensen die moeilijk kunnen kiezen, bang zijn om een foute keuze te maken, of gewoon bang zijn om fouten te maken.

Makkelijker kiezen? 
Dingen die je kunnen helpen als je een eeuwige twijfelaar bent:

- Bedenk je dat een keuze meestal niet definitief is. Het lijkt zo, maar is het meestal niet. Meestal kun je je besluit nog wel terugdraaien. Soms kun je je besluit niet meer terugdraaien, volg dan je genomen besluit en kijk of dat je wat oplevert. Je kunt altijd later nog iets anders kiezen.

- Probeer zicht te krijgen op je twijfels: stel jezelf de vraag waarom je dat ene zo graag wilt, wat je daarin belangrijk vindt.

- Maak een lijstje met voors en tegens. Geef vervolgens aan ieder argument een cijfer; het belangrijkste argument een hoger cijfer dan een iets minder belangrijk argument.

- Als je dan nog bljift twijfelen: Maak dan gewoon een keuze voor A of voor B. Doe daarna niets! Wacht af. Geeft de keuze die je gemaakt hebt je rust? Of krijg je juist een duidelijk gevoel van onrust? Dan weet je wat je kunt besluiten.

Voor de eeuwige twijfelaars volgen hier nog wat extra tips:

Relativeer
Probeer eens van een afstandje naar je zelf te kijken. Bijvoorbeeld vanuit de lucht: dan lijken mensen net door elkaar heen krioelende mieren. Eén van die stipjes ben jij en je vraagt je vertwijfeld af: moet ik die blauwe tas met witte stippen nemen, of die witte met blauwe stippen?

Goed is goed genoeg
Probeer het advies van anderen ter harte te nemen, als ze tegen je zeggen: 'Doe niet zo moeilijk!'. Denk niet: maar is dat andere apparaat niet beter? Nee, denk: goed is goed genoeg.

Negeer andere opties
Als je zojuist een besluit hebt genomen over je vakantie, je nieuwe opleiding, je nieuwe jeansbroek. Stop dan daar en ga genieten.

Durf te kiezen
Denk aan wat jij leuk vind, niet aan wat anderen doen. Wees niet bang om onaardig gevonden te worden of buiten de boot te vallen.

Kwestie van doen
Als je veel nadenkt en nog eens nadenkt, wordt je besluit echt niet beter. Stop het gewik en geweeg en hak de knoop door. En mocht je erachter komen dat je toch niet zo’n handige keuze hebt gemaakt, dan is er geen man overboord. Je weet gewoon een beetje beter wat je wél wilt!

Je kunt bij diverse instellingen in het land een assertiviteitscursus volgen. Wil je weten waar je zo'n cursus kunt vinden, mail of chat dan met één van onze deskundigen.
Een voorbeeld van zo'n cursus vindt je hier.

Zie ook

Op deze site:

Stress

Je mening geven

Zelfvertrouwen

School 

Studiekeuze

 

En verder:

Dipdeskundige (mailcontact met een professional)

Praten online (chatten met een professional)