Moeilijke gebeurtenissen

Iedereen heeft weleens een moeilijke gebeurtenis meegemaakt.

Iedereen kan als slachtoffer of als getuige een schokkende situatie meemaken: in het verkeer, door geweld, door een ernstige ziekte, door het verlies van iemand waar je veel van houdt. Maar ook gepest worden, veel ruzies thuis, je ouders die plots gaan scheiden, zijn ingrijpende gebeurtenissen die veel invloed kunnen hebben.

Soms gebeurt het dat je al op jonge leeftijd een aantal moeilijke gebeurtenissen te verwerken krijgt. Dit kan diep ingrijpen in je leven.

Schokkende gebeurtenissen en dan?
Het vraagt veel levenskunst om met moeilijke gebeurtenissen om te gaan.
Het vraagt om het vinden een nieuw evenwicht, om het leren omgaan met een andere situatie, om het opnieuw vinden van zekerheden.

Niet verwonderlijk dus dat het even duurt voordat je de draad weer enigszins kunt oppakken. De een lukt dat beter dan de ander.
Je kunt hierbij tijdelijk last hebben van nachtmerries, angst, gevoelens van somberheid, verwarring of moeheid. Gelukkig weten de meesten uiteindelijk om te gaan met verlieservaringen en vinden een nieuwe balans. Maar hoe doe je dit nu? Wat helpt daarbij?

Wat maakt het zo ingrijpend?
Iedereen leeft z’n leven in het vertrouwen (een soort ‘weten’) dat je wereld er morgen ongeveer net zo uitziet als vandaag. Je gaat ervan uit dat je (evenals degenen die jou dierbaar zijn) lang zult leven. Je gaat ervan uit dat je niet zomaar een ongeluk zult krijgen, dat je niet zomaar een vreselijke ziekte zult krijgen, etc. Als je namelijk echt zou stilstaan bij wat je mogelijk allemaal zou kunnen overkomen, heb je geen leven meer. Het leven met dit vertrouwen geeft je leven veiligheid, rust, overzicht en zin.

Op het moment dat je iets schokkends meemaakt, staan deze zekerheden ineens op z'n kop en kun je je ineens heel kwetsbaar voelen. Je evenwicht is verstoord, en daarbij komt dat je ineens veel meer dan eerst rekening gaat houden met de dingen die zouden kunnen gaan gebeuren.

Na het meemaken van iets schokkends ben je je vanzelfsprekendheden en je zekerheden die je daarvoor altijd had, (tijdelijk) kwijt.

Verwerken; wat is dat eigenlijk? 
Verwerken betekent dat je je zekerheden die je eerst had, weer gaat herstellen. Het betekent ook dat je beetje voor beetje je kwetsbaarheid en je machteloosheid overwint en dat je beetje voor beetje weer het gevoel van controle over je leven terugkrijgt. Verwerken is een normaal en noodzakelijk proces.
Je kunt op 2 manieren weer controle krijgen over je situatie:
- je gaat zorgen dat je je weer sterker gaat voelen, door bijvoorbeeld op een vechtsport te gaan
- je gaat proberen op een andere manier tegen de situatie aan te kijken.
In het begin zul je merken dat je bijna continu bezig bent met datgene wat je hebt meegemaakt. Steeds opnieuw beleef je de ingrijpende gebeurtenis, steeds opnieuw speelt de film zich af in je hoofd. Soms zie je ook het omgekeerde en zie je dat men de schokkende gebeurtenis gaat ontkennen. Beide reacties zijn zinvol; ze helpen je om grip te krijgen op wat er is gebeurd. Het is goed om te weten dat dit normale reacties op een ingrijpende gebeurtenis zijn.

Langzamerhand zul je gaan merken dat de intensiteit van het steeds opnieuw denken aan het gebeurde, afneemt. Het is afhankelijk van de ernst van de gebeurtenis, hoe lang dit duurt. Maar uiteindelijk zul je merken dat het verdriet, de angst zich steeds meer gaat afwisselen met ook vreugde, blijdschap. Je wordt niet meer overspoeld door je emoties en er ontstaat geleidelijk aan weer een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Wat zijn reacties op ingrijpende gebeurtenissen?
Als je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, kunnen zich verschillende reacties voordoen. Je reacties en ook de mate waarin, zijn afhankelijk van de soort gebeurtenis, de ernst, of het eenmalig heeft plaatsgevonden of herhalend, en zijn per persoon verschillend.
Reacties die zich vaak voordoen na het meemaken van een schokkende gebeurtenis, zijn:
- angst
- boosheid
- vervreemding
- somberheid
- verhoogde waakzaamheid
- schuldgevoelens
- slaapproblemen
Het ervaren van deze reacties na een ingrijpende gebeurtenis is normaal en hoeft op zich geen teken van gestoorde verwerking te zijn.

Wat helpt?
Voor de meeste mensen geldt dat het verwerken van een schokkende gebeurtenis en het hervinden van een nieuw evenwicht en weer een gevoel van controle over het leven, vanzelf gaat.
Door het tijd te geven, niet sneller te willen gaan dan je aankunt, door steun te krijgen van mensen die van je houden.

Wat als het te lang duurt?
Het is lastig te zeggen hoe lang een verwerkingsproces duurt. Het hangt af van de aard van de gebeurtenis, het hangt af van de leeftijd en de eigenschappen van degene die het is overkomen, het hangt af van de steun die je krijgt uit je omgeving. Over het algemeen kun je stellen dat de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen langer duurt dan je denkt. 
Mocht je je nu toch zorgen maken, is het zaak om je zorgen bij een professional kenbaar te maken. Hij/zij kan dan met je meedenken en helpen een inschatting te maken van het verwerken en hoe je daarbij eventueel hulp bij kunt krijgen.

Verdriet
Hoe ga jij er mee om?
Test het hier
Meer tests
Kies een andere test: