Misbruik

Misbruik betekent dat iemand jou bewust of onbewust iets aandoet. Dat kan met geweld, of met woorden, maar ook door je aan te raken waar je het niet prettig vindt of je altijd te negeren.
Factsheet

Misbruik: slecht behandeld worden

Gevoelens: schuld, schaamte, verdriet, angst, boosheid

Wat is het?
Misbruik wordt ook wel mishandeling genoemd, wat heel letterlijk betekent slecht behandelen. Er zijn verschillende vormen van misbruik; lichamelijk misbruik, psychisch misbruik, seksueel misbruik en verwaarlozing. Hoewel het allemaal verschillende vormen van misbruik zijn, komen deze vormen vaak in combinatie met elkaar voor. Misbruik is in ieder geval nooit jouw schuld en in alle gevallen strafbaar.

Wie?
Bij de verschillende vormen van misbruik wordt er verschil gemaakt tussen het geweld wat binnenshuis plaatsvindt, dus door  ouders, verzorgers, maar ook mensen die vaak bij jou thuis zijn. Als het misbruik in jouw eigen huis wordt gepleegd, wordt het huiselijk geweld genoemd. Ook buitenshuis kan het misbruik plaatsvinden. Meestal is het wel een bekende, iemand uit de buurt, op school, of iemand die je kent via internet.

Wat zijn de gevolgen?
Misbruikt worden heeft een grote impact op je leven. Het kan leiden tot psychische problemen, maar het kan ook lichamelijke problemen geven. De gevolgen zijn niet altijd meteen te merken, vaak zie je pas op latere leeftijd wat voor invloed het misbruik op iemands leven heeft.

Hoe die psychische problemen ontstaan, dat zit ingewikkeld in elkaar. Bij misbruik voelt iemand zich vaak niet meer veilig, gaat mensen om zich heen wantrouwen. Wat het moeilijk maakt om bijvoorbeeld vrienden te hebben of een relatie met iemand aan te gaan. Daarnaast spelen andere dingen mee, zoals hoe jong iemand was toen het misbruik begon en hoe lang het heeft geduurd. Maar ook jouw karakter bepaald wat voor invloed het misbruik op je leven heeft.

Gevoelens?
Misbruik kan op het moment zelf en ook later allerlei gevoelens oproepen. Het maakt je verdrietig en eenzaam. Zeker als niemand ervan afweet kun jij je heel alleen voelen. Veel slachtoffers hebben last van schaamte en schuldgevoelens. Misbruik maakt mensen onzeker, je gaat negatief over jezelf denken. Wat ervoor kan zorgen dat je weinig zelfvertrouwen hebt.

Wat kun je doen?
Door de gevoelens van schuld, schaamte, twijfels en angst is de stap vaak groot om hulp te zoeken. Praat in ieder geval met iemand die je vertrouwt. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, een buurvrouw of een leerkracht of mentor op school. Het belangrijkste is dat je met iemand praat die je vertrouwd. Sommigen vinden het prettiger om hun verhaal te doen bij iemand die ze wat minder goed kennen.

Als je slachtoffer bent of denkt te zijn kun je ook aangifte doen bij de politie. Ook kun je terecht bij instanties als het AMK of de kindertelefoon.