De angst om er niet bij te horen, angst om iets te missen maakt jongeren ziek. Infobesitas = overvloed aan informatie.
'Informatie-junkie en de F5-knop'
infobesitas - 18 oktober 2010

Altijd op de hoogte willen zijn van wat er speelt en wat je vrienden doen. De angst om er niet bij te horen, angst om iets te missen maakt jongeren ziek. Infobesitas, overvloed aan informatie.
Het wordt gezien als een nieuwe ziekte en als trend onder vooral jongeren.  De F5-knop is de favoriete knop van een informatie-junkie.

Tegenwoordig krijgen jongeren via verschillende vormen van media informatie binnen. Internet en het zoeken naar nieuws op internet hoort bij het dagelijks leven van jongeren.  Jongeren zoeken deze informatie zelf op. Steeds meer jongeren hebben een profiel op Hyves, facebook en andere netwerksite. Met de komst van Wifi-internet en smart-phones is het mogelijk om vrijwel overal te volgen wat je vrienden doen. Ook worden er per dag soms wel 75 smsjes gestuurd.

Het continu bereikbaar willen zijn en continu alles willen volgen heeft ook een keerzijde. Het kan overslaan naar informatiestress en met als gevolg angst om iets te missen en er niet bij te horen. Infobesitas heeft als belangrijkste klachten vermoeidheid, concentratieproblemen en slaaptekort. Jongeren moeten dan continu hun aandacht verdelen wat ervoor zorgt dat ze hun concentratie verliezen.

Heb jij ook een facebook of hyvesprofiel? Wil je ook continu op de hoogte zijn van wat je vrienden doen. Herken je jezelf hierin?