Eenzaam of Alleen

1 op de 3 jongeren voelt zich wel eens eenzaam. Het is dus heel normaal als je dat ook wel eens hebt. De meeste mensen denken dat eenzaamheid iets is van ouderen of als je helemaal geen vrienden hebt. Hoewel dat kan komt eenzaamheid onder jongeren heel veel voor. Denk maar eens aan als je op jezelf gaat wonen en je niet zo snel nieuwe vrienden hebt gemaakt, of als je wel vrienden hebt, maar je vindt het moeilijk om echt met ze te praten.
Factsheet

Eenzaamheid kan iedereen dus overkomen, jong of oud, alleen of samen, werkend of thuis. Eenzaamheid kan een heel naar en verdrietig gevoel zijn. Je kan het gevoel hebben dat je het niet kunt veranderen. Er is geen standaard oplossing voor eenzaamheid. Je kan het wel doorbreken door meer over jezelf te vertellen aan anderen. Een goede eerste stap kan zijn om gratis en anoniem te chatten, met iemand die voor je klaar staat.

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Je kunt alleen zijn omdat je alleen woont, of niet naar school gaat of werkt. Je kunt je dan eenzaam voelen. Niet iedereen heeft dat. Er zijn mensen die bijna altijd alleen zijn, geen mensen om zich heen hebben, en die zich helemaal niet eenzaam voelen. Die vinden het prima zo.

Je kunt ook heel veel vrienden hebben, of een gezin, een baan, studeren en veel uitgaan en je tóch eenzaam voelen. Je bent dan wel niet alleen maar je voelt je soms wel heel eenzaam. Dat kan beteken dat je het moeilijk vindt om met iemand te praten over de dingen die je echt bezig houden, waar je over nadenkt of die je belangrijk vindt. Of je hebt daar niet de juiste vrienden of collega’s voor. Vaak gaat dat samen met een gevoel dat je vrienden je niet echt kennen of begrijpen. Sommige mensen hebben een ‘geheim’ waar ze niet over durven praten, maar dat ze wel dwars zit. Het kan zelfs moeilijk zijn om met je vriendje of vriendinnetje te praten over sommige zaken, dan kun je je heel eenzaam voelen!

Eenzaamheid kan dus iedereen dus overkomen, jong of oud, alleen of samen, werkend of thuis. Eenzaamheid kan een heel naar en verdrietig gevoel geven. Je kan soms het gevoel hebben dat je het niet kunt veranderen.

Helaas is er geen standaard oplossing voor eenzaamheid. Je kan het wel doorbreken door meer over jezelf te vertellen aan anderen, ook al denk je dat ze dat niet interessant vinden. Eerlijk en open zijn over jezelf is makkelijk gezegd, maar hoe je dat?

Een goede eerste stap kan zijn om op internet hierover te chatten met mensen die voor je klaar staan. Humanitas heeft een website speciaal voor mensen die het soms moeilijk vinden om hun verhaal bij anderen kwijt te kunnen of op dit moment niemand kennen waarbij ze hun verhaal kwijt kunnen. Deze website heet hetluisterendoog. Je kunt daar 365 dagen per jaar terecht met je verhaal, van ’s middags 16.00 tot ’s avonds 22.00 uur. Gratis en anoniem.

Zie ook

www.hetluisterendoog.nl : Alle dagen, van 16:00 tot 22:00 uur, chatten met iemand die voor je klaar zit. Als je je eenzaam of alleen voelt.