Depressie

Iedereen heeft wel eens een rotdag: je baalt, voelt je somber of alleen en hebt nergens zin in. Je hebt een dip. Zo’n dag ertussendoor is heel normaal, meetal gaat je dip vanzelf weer over. Soms gaat een rotgevoel niet vanzelf weg - en dan kan het z’n weerslag hebben op hoe je je op school voelt, hoe je je thuis voelt, hoe je je voelt in je vrije tijd. Dan kan het zijn dat je dip geleidelijk een depressie is geworden.

Een dip of een depressie?
Wat is het verschil tussen een dip, depressieve klachten en een echte depressie? Dat is helaas niet precies aan te geven. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Vaak is het ook niet zo duidelijk of iemand nu precies een dip heeft of dat er toch meer sprake is van een depressie. Op deze website maken we het volgende onderscheid:

Een dip of depressieve klachten wil zeggen dat je last hebt van een paar van de signalen van depressie. Die signalen kunnen een korte of wat langere tijd duren, maar alles bij elkaar genomen vormen ze nog geen echte depressie. De kernsignalen die horen bij een depressie zijn:
- Bijna elke dag en gedurende de hele dag in een sombere of geïrriteerde stemming zijn: je voelt je vaak verdrietig, somber, leeg, hopeloos, alleen en in de put.
- Weinig interesse in leuke dingen doen en als je iets leuks doet, kun je er niet van genieten.
Andere kenmerken die kunnen voorkomen zijn:
- Verlies van eetlust, of juist heel veel eten. - Lichamelijke klachten die geen duidelijke oorzaak hebben.
- Slapeloosheid, slecht slapen, of juist veel slapen komt bijna elke dag voor.
- Bijna dagelijks extreem onrustig voelen en moeite hebben om stil te zitten.
- Vaak erg moe en traag zijn in alles. Bijna dagelijks last van vermoeidheid of gebrek aan energie.
- Bijna dagelijks last van een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoel.
- Moeite hebben met concentreren, denken en beslissingen nemen.
- Vaak denken aan de dood en aan zelfdoding.

Hoe meer van deze signalen je bij jezelf herkent, en hoe langer je ze hebt, hoe meer kans er is dat er sprake is van een depressie. Als je tijdig wat aan je dip doet, kun je deze tijdig ombuigen en ervoor zorgen dat de klachten niet overgaan in een depressie.

Een depressie houdt in dat je een langere periode last hebt van ernstige somberheidsklachten. Een depressie is dus eigenlijk een ernstige variant van de dip.

Wat kun je doen?
Als je merkt dat je klachten langer aanhouden en je meerdere signalen bij jezelf herkent, en je wilt hulp, kijk dan eens verder rond op deze site. Er zijn verschillende vele vormen van hulp mogelijk. Je kunt via een chat met een deskundige kijken welke hulp het beste bij jou past.

 

Zie ook

Zorgen

Moe

Hoofdpijn

Zelfmoord

 

En verder....

Online ondersteuning nodig? Kijk eens bij Gripopjedip, je kunt daar een online cursus volgen in groepsverband of mailen met een dipdeskundige. Bij Praten Online kun je chatten met een professional.

 

Zelftest Stemming
Hoe staat het eigenlijk met jouw stemming?
Test het hier
Jeugd depri ?
Veel jongeren depressief
Lees verder ...