GHB

Een roes of uit je dak op GHB (n)iets voor jou? Waarom gebruiken mensen GHB en wat zijn de risico's?
Factsheet

Andere naam:  rape drug

Verslavend:  ja

Risico:  bewusteloosheid

Tip:  houd je glas in de gaten

Dosering
Bij GHB komt de dosering veel nauw. De hoeveelheid die je neemt moet precies bij je passen, anders gaat het al snel fout. Het kan ruim een half uren duren voordat je wat voelt. Bijnemen omdat je nog niks voelt is ook erg riskant.

Let op je glas
Je hoort wel eens dat GHB in het glas van iemand gegooit wordt. Je kunt het proeven, maar als je drankje al een sterke smaak heeft, wordt dat lastiger. Als je alcohol gedronken hebt, kan je smaak ook verdoofd zijn. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar let wel altijd op je glas. Laat het niet alleen.

Out gaan
GHB verdooft. Als je een beetje gebruikt voel je je ontspannen en vrolijk. Bij teveel GHB verlies je de controle en doe je makkelijk dingen waar je later spijt van hebt, zoals vrijen. Anderen kunnen daar natuurlijk misbruik van maken. Het gebeurt ook veel dat mensen bewusteloos raken door teveel GHB. Dat is natuurlijk gevaarlijk, je kan er dood aan gaan. Deze effecten worden sterker als je alcohol gedronken hebt.

Kan je niet meer zonder?
GHB is sterk verslavend. Dat betekent dat het snel kan gebeuren dat je er niet meer zonder kunt. Afkicken gaat onder begeleiding, omdat het gevaarlijk is om dit alleen te proberen. Je kunt angstig worden, stuiptrekkingen krijgen, een depressie krijgen, niet meer kunnen slapen en in de war raken.

Kijk verder
Op de site drankendrugs.nl vind je veel informatie over wat GHB is en wat het doet, en ook wat de risico's zijn. Hier vind je ook informatie over andere drugs. Zie link onderaan deze pagina. Wil je iets doen aan je gebruik? Dan kun je het beste een mailtje sturen of naar de chat gaan.