Gezinslid met een verslaving?

als een gezinslid verslaafd is, heeft dat gevolgen voor iedereen die bij hem of haar in huis woont
Factsheet

Het kan dikwijls helpen om met andere jongeren in contact te komen, die snappen wat het is om een verslaafd gezinslid te hebben. Bij Survivalkid.nl kun je deze hulp verwachten!

Een gezinslid dat verslaafd is, houdt zich vooral bezig met zichzelf en de middelen die hij nodig heeft om zich een beetje goed te voelen.  Dat heeft gevolgen voor iedereen die bij hem of haar in huis woont.
Je vader wordt bijvoorbeeld ontslagen omdat hij drinkt. Dan moet je er elke dag rekening mee houden dat hij zat is als je thuis komt. Logisch dat je dan geen vrienden of vriendinnen meeneemt. Of je moeder slaapt haar roes uit en vergeet de boodschappen te doen. Dan moet je weer met een smoesje eieren en brood gaan lenen bij de buren. Of je broer heeft voor de zoveelste keer de wc ondergekotst en hij weigert het schoon te maken, terwijl je ouders niet thuis zijn. Jij wilt toch naar een schone wc dus…
Mensen die veel drinken, zijn soms erg agressief, ook tegen degenen van wie ze houden. Als je weigert om drank voor ze te halen, loop je de kans dat ze woedend worden en je dwingen om het wel te doen.
Een verslaving kost altijd veel geld. Dat geld kan dus niet meer voor leuke dingen of dingen die echt nodig zijn gebruikt worden.

Voor drugs en gokken geldt eigenlijk hetzelfde. Mensen die daaraan verslaafd zijn, denken de hele dag aan drugs (hoe kom ik eraan) en gokken (vandaag ga ik winnen!). De kans is groot dat ze weinig tijd en aandacht hebben voor degenen met wie ze in hetzelfde huis wonen.
Als kind of broer of zus kun je je daardoor erg eenzaam voelen. Zeker als je ook het idee hebt dat je er met niemand over mag praten. Omdat je ouders dat niet willen of omdat ze vinden dat er geen problemen zijn. Het kan ook zijn dat je je zo schaamt voor je vader of moeder (of je broer of zus) dat je er zelf niet over wilt praten.
Het is moeilijk te begrijpen waarom iemand verslaafd is en waarom hij of zij niet kan stoppen. Het kan je ook heel boos maken. Waarom kopen ze die rommel nog, als ze weten dat het slecht is!