Drugs, school en je ouders

Thuis over drugs of alcohol praten valt vaak niet mee. Meestal snappen vrienden je beter. Hoe pak je dit thuis of op school aan?
Factsheet

Sommige ouders hebben zelf ook wel eens wat geprobeerd

Op school is het verboden alcohol of drugs bij je te hebben

Bijna alle scholen hebben een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kan

Drugs & School
Op school (of voor schooltijd) mag je natuurlijk geen drugs gebruiken. Als je onder invloed in de klas zit kun je je niet goed concentreren en leer je minder goed. Je schoolcijfers gaan achteruit. Als je niet oplet in de klas of met anderen dingen bezig bent dan kan dat opvallen. Een docent bemoeit zich ermee omdat zij/hij vindt dat het beter kan. De meeste scholen hebben een reglement en contact met mensen die voorlichting geeft over drugs. Bijvoorbeeld via een instelling voor verslavingszorg. De mensen van die instelling kunnen je helpen.

Regels op school

De meeste scholen hebben duidelijke regels als het gaat om drugsgebruik. Meestal wordt je geschorst en wordt er contact opgenomen met je ouders/verzorgers.

Drugs & Ouders
Sommige jongeren praten met hun ouders over drugs. Andere jongeren absoluut niet. Praat jij wel eens met je ouders over drugs? Het kan best zijn dat je met je ouders wilt praten over drugs, maar dat je bijvoorbeeld vindt dat ze niet naar je luisteren. Misschien weet je niet hoe je het gesprek moet beginnen. Hieronder kun je lezen wat je zou kunnen doen.

Praat met iemand anders
Met sommige ouders valt gewoon niet te praten. Dat is jammer, maar helaas. Misschien is er wel iemand anders in de buurt met wie je dat zou kunnen doen. Bijvoorbeeld een vriendin, een mentor van school of je oma.

Of toch thuis bespreken?
Soms denk je dat je thuis niet over drugs kunt praten, maar valt het achteraf wel mee. Natuurlijk zullen ze het niet altijd met je eens zijn. Probeer je ook eens te verplaatsen in degene aan wie je het vertelt. Meestal reageren ze zo omdat ze eigenlijk bezorgd zijn. Als je daar een beetje rekening mee houdt loopt het gesprek vaak makkelijker.

Streng of makkelijk
Jij weet hoe het bij jou thuis is. Erg streng of vrij makkelijk; Word je als een kind beschouwd of als iemand die een eigen mening heeft. Ouders kunnen erg bang zijn voor drugs, maar sommige ouders zullen ook de dingen van jouw kant bekijken. Hieronder volgen nog tips om het gesprek makkelijker te laten lopen.

Tips voor een gesprek

  • Kies een geschikt moment. Zorg dat er van te voren niks aan de hand is. Je moet dus niet net een ruzie of discussie met ze gehad hebben
  • Vraag aan je beste vriend of vriendin hoe zij het zouden aanpakken
  • Zorg dat je ouders ook de juiste informatie hebben over drugs. Geef ze bijvoorbeeld een folder over drugs

Zie ook

drankendrugs.nl