Alcohol is echt een naar goedje. Ik vind dat het verboden moeten worden, je weet gewoon niet wat je jezelf aandoet wanneer het misgaat. Misschien ben ik wat extreem, maar ik heb wel de andere kant gezien en ervaren.
'Mijn broertje (11) schokte en gaf over zichzelf over .'
broertje-bijna-dood- - 11 januari 2012

Het was op een verjaardag van één van mijn vrienden vorig jaar. Ik ben zelf 16, mijn broertje Foris is 11. Ik nam Floris mee naar dit feestje. Had ik natuurlijk helemaal geen zin in, maar ja, Floris speelt weleens met het broertje van die vriend, en mama zei: ”Dat is leuk voor Floris, kan hij daar lekker spelen met Joost en gaan jullie samen ook eens iets leuks doen.” Echt iets wat moeders dan met elkaar afspreken…kortom, ik kon er niet onderuit.

Dus Floris maar achterop mijn fiets en op naar Rik en Joost. Het feest was gaaf. Rik had zijn hele garage omgebouwd naar disco met bar, bier en bitterballen. Iedereen was er ongeveer, en het was gewoon één groot feest. Floris had ik samen met Joost in een hoekje neergezet, die mochten zichzelf lekker vermaken…;-)

En dat heb ik geweten: na een uur dacht ik: waar is die jongen eigenlijk? En toen al snel: boeien, ik zie hem vanzelf wel verschijnen. Maar toch voelde ik me ook wel verantwoordelijk voor hem. Dus ben even gaan zoeken. In het huis nergens te vinden…totdat ik hem in de achtertuin tegenkwam. Op de grond lag hij, helemaal bleek en half buiten bewustzijn! Naast hem een stuk een paar flesjes bier, een passoa en blikjes Red Bull…toen besefte ik me wat er gebeurd was: Floris heeft gedacht: als mijn broertje kan drinken en feesten, dan kan ik het ook.

Ik probeerde hem bij bewustzijn te houden, maar dit ging niet, sterker nog: het leek alsof hij steeds verder wegzakte. Toen meteen 112 gebeld, want het zag er niet goed uit. Inmiddels lag Floris schokkend op de grond, en maakte kokkende bewegingen. Het zag er zo naar uit! Hij moest overgeven. Over zichzelf.

De ambulance medewerkers hebben hem direct meegenomen naar het ziekenhuis, ik was compleet overstuur, kon niet goed meer nadenken. In het ziekenhuis hebben ze zijn maag leeggepompt, hij had een alcoholvergiftiging opgelopen….

Ik voel me eeuwig schuldig, en mijn ouders ook. Hoe konden we Floris dit aandoen…hij heeft het natuurlijk zelf gedaan, maar hij wist ook niet beter (blijkbaar)! En de grote boosdoener is ALCOHOL. Wat een ellendig spul is dat eigenlijk. Leuk hoor, om je even los en vrij te voelen als je onder invloed bent, maar ik heb in levende lijven ondervonden hoe het ook mis kan gaan.

Ik wil met dit berichtje alleen maar aangeven dat alcohol echt een naar goedje is. Ik vind dat het verboden zou moeten worden, je weet gewoon niet wat je jezelf aandoet wanneer het misgaat. Misschien ben ik wat extreem, maar ik heb wel de andere kant gezien en ervaren. Het had nog veel slechter kunnen aflopen …

Groeten,
Daniel